10 facts om mandler


Julen er hjerternes tid…og mandlernes.
Vi er storforbrugere af mandler i julen, men hvor meget ved vi om dem.
Her er 10 facts om mandler.

  1. Mandler er ikke en nød som mange fejlagtigt går og tror. Mandler er faktisk et frø fra mandeltræet. På latin [Prunus Dulcis], og ja godt gættet mandler er i familie med blommer!

  2. Oprindeligt var mandler vilde..Surprice surprice.
    Det er dem vi i dag kalder bitre mandler. Men over tid blev den kemiske sammensætning i træerne muteret og derfor har vi i dag søde mandler. Største delen af de mandler der dyrkes i dag er søde mandler.

  3. Bitre mandler er giftige!
    De indeholder stoffet amygdalin der når det kommer i kontakt med vand udvikler cyanid.

  4. Mængden af cyanid i bitre mandler er dog lille, men et indtag på 8 til 10 mandler ville kunne slå et barn ihjel, voksne skal guffe ca. 60.

  5. Dog indeholder nogle opskrifter bitre mandler, men heldigvis i en meget lille mængde.
    Her kan bla. nævnes vaniljekranse, marcipanmasse og andre kager.

  6. USA er det land i verden der producerer flest mandler. For at sætte det i perspektiv bruger man hvert år i februar ca. 1 million bistader til bestøvningen. Bierne kommer fra hele USA.
    Denne bestøvning er den størst ”kontrollerede” bestøvning i verden.

  7. Mandlers dejlige marcipan smag kan forstærkes ved at bløde dem op i koldt vand i 10 timer.
    De vil svulme lidt op får en mere markant smag.

  8. Mandler smager også af mere hvis de bliver ristet af på panden. Den varme ”tørre” pande vil trække olierne frem i mandlerne ligesom ved nødder (Måske derfor man har tendens til at tro mandler er en nød). Perfekt til snacks og salater.

  9. Fint blendede mandler, mandelmel, kan erstatte dele af hvedemel i mange opskrifter. Man vil da få en dejlig ”nødde” lignende smag.

  10. Man bruger mandler til at lave olie, mælk, marcipan og likør (Amaratto)


Categories: