Syltede Rødbeder

Fakta:

Rødbeder hører til salturtfamilien. Man regner med, at Strandbede er stamformen for både rødbede, sukkerroe, bladbede m.fl.
At dyrke beder har været kendt i mere end 3000 år, men i de første par tusind år brugte man kun blade og stængler. Først fra det 2. og 3. århundrede e. Kr. kendes til brug af rødder som levnedsmiddel.
Rødbeden er en relativ sen opfindelse, Den menes at være udviklet i middelalderen. I Danmark er den i 1613 med på listen over frøindkøb til den kongelige urtehave. Omkring år 1800 er rødbeden almindelig i landbohaverne, og i hele 1800-tallet var rødbeden den eneste grøntsag, der blev konserveret. I dårlige tider har ristede rødbeder været anvendt som kaffeerstatning.

Ingredienser:

1 kg rødbeder
7,5 dl eddike
450 g sukker
1 Atamon

Rens rødbederne grundigt og kog dem i vand tilsat salt til de er møre.
Hæld vandet fra rødbederne og stil dem under koldt rindende vand til de er afkølede.

Pil skindet af rødbederne og skær dem i skiver.
(benyt handsker da rødbederne farver meget)

Kog eddike op med sukker og tilføj rødbedeskiverne.
Lag det få et opkog og tilsæt derefter1 tsk. atamon.
Kom de varme rødbeder + lage over i atamonskyllede glas og luk den hurtigst muligt.

Ænsker man lidt "power" i rødbederne kan der tilsættes Chilli i lagen.



Categories: ,